ERROR MODULE PHP-GD DI OPENSUSE 11.1


Masalah module php gd tidak bisa di load karena masih ada library yang belome terinstall, coba install library nya gagal

# php -v
PHP Warning:  PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/lib64/php5/extensions/gd.so' - libt1.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory in Unknown on line 0
PHP 5.2.14 with Suhosin-Patch 0.9.7 (cli) (built: Nov  5 2010 10:06:32)
Copyright (c) 1997-2009 The PHP Group
Zend Engine v2.2.0, Copyright (c) 1998-2010 Zend Technologies
    with Suhosin v0.9.32.1, Copyright (c) 2007-2010, by SektionEins GmbH

Saya coba install pake syntak di bawah ini

# zypper install libt
Loading repository data...
Warning: Repository 'openSUSE-11.1-Update' appears to outdated. Consider using a different mirror or server.
Reading installed packages...
'libt' not found.
Resolving package dependencies...
Nothing to do.

Ternyata salah bukan libt tapi harus t1lib saya gak tahu apa masalahnya kok bisa jadi berubah gitu dari library linux, coba saya gannti nama library nya akhirnya bisa

# zypper install t1lib
Loading repository data...
Warning: Repository 'openSUSE-11.1-Update' appears to outdated. Consider using a different mirror or server.
Reading installed packages...
Resolving package dependencies...

The following NEW package is going to be installed:
  t1lib


Overall download size: 155.0 K. After the operation, additional 407.0 K will be used.
Continue? [YES/no]: YES
Retrieving package t1lib-5.1.1-100.7.x86_64 (1/1), 155.0 K (407.0 K unpacked)
Installing: t1lib-5.1.1-100.7 [done]

Restart Apache server

# /etc/init.d/apache2 restart

Coba lihat di module php nya suda terinstall belome nya

 # php -m
[PHP Modules]
apc
ctype
date
dom
fileinfo
filter
gd

Apabila belome bisa juga silahkan di load di php.ini nya, untuk sample load gd.so nya di php.ini lihat SINI cuma di tambahkan aja seperti extension=fileinfo nah kalo buat gd jadi extension=gd.so

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s